Hoe werkt mediation?
In een aantal gevallen vindt er met de deelnemers eerst een intakegesprek per deelnemer plaats voorafgaand aan de eerste gezamenlijke bijeenkomst. Op die manier krijgt de mediator alvast een beeld van de kwestie die besproken moet gaan worden, de impact die dat heeft op de deelnemers, en kunnen deelnemers individueel ook hun hoop en verwachtingen uitspreken voordat met een gezamenlijke bijeenkomst wordt begonnen.
De mediator begeleidt het gesprek tussen de deelnemers. Aan het begin van de mediation worden de spelregels van de mediation met de deelnemers doorgenomen (de 4 V’s van vrijwilligheid, vertrouwelijkheid, verantwoordelijkheid en veiligheid). Dit wordt ook vastgelegd in een mediationovereenkomst die door alle deelnemers en de mediator wordt ondertekend. De mediationovereenkomst wordt vaak al voorafgaand aan de mediation aan de deelnemers toegezonden.
De deelnemers zullen zich actief moeten inzetten om te zoeken naar oplossingen. De mediator stimuleert de deelnemers tot overleg, stelt vragen, vat samen en begeleidt het verdere proces waarbij hij gebruik maakt van verschillende gespreks- en vraagtechnieken om het proces in goede banen te leiden en de werkelijke belangen en wensen op tafel te krijgen.
In de gesprekken bestaat gelegenheid om emoties, wensen en belangen uit te spreken en in kaart te brengen. Met behulp van de mediator wordt daarbij gewerkt aan het zoeken naar alternatieven en oplossingen. Daarbij draagt de mediator niet actief zelf oplossingen aan, maar dat doen de deelnemers zelf. Zelfbedachte oplossingen werken vaak veel beter dan oplossingen die door derden worden bedacht.
De oplossingen of alternatieven die bedacht worden zullen zo mogelijk ook door de mediator worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.